既然已過春分氣,來月清明有玄機

文•吳鈞洋        

    執筆時中氣已過咗春分,寓意春天分野棄舊迎新,蛇年「巳酉丑」至此煙消雲散,蛇雞牛嘅舊組合將被寅午戌「虎馬犬」取替。

    既然中節氣已過春分,即係話陽氣增長而陰精收斂。舉凡燥熱底子嘅人此刻飲食要多加小心,事關天氣開始濕夾熱,自問燥熱底子人士(包括我自己在內),不宜再貪圖口爽而頻密進食煎炸熱毒或生冷食物。事關春夏之交正值農產品青黃不接,而嶺南地區當造嘅菜蔬水產係“三黃”。“三黃” 係指黃瓜、黃鱔、黃魚。由於濕熱係廣東氣候特點,“三黃出陣”的那段日子,正是人一年中最感煩悶、燥熱、疲乏……的時候。呢個時候,潛伏體內之陰陽氣流响節令交替之際拼個你死我活,結果陽盛陰衰、陰陽失調,借咁意將整個冬天積積埋埋嘅熱毒冚辦爛發哂出嚟,所謂「濕滯」症候群乃泛指喱啲。遇上金水流年仲好受啲,碰啱好似今年火旺燒通頂流年,木馬生火燒金焦土,心肝脾肺腎正常嘅人都有不適,本身熱底陰虛、脾虛之一族、佢哋更衰多兩錢重。

    講到火剋金我去年年尾響《新玄機》寫過一篇文章,節錄部分回味下玄機:今年癸巳,因巳蛇緣故、使人不期然聯想到:巳(禽),酉(雞),丑(牛),組成嘅兌金金局。還記得仲夏英婦撞死八隻牛嗎?如果仲係【巳酉丑】當令的話,說不定事件會改寫成「八牛撞死英國婆」。感慨年內仲夏英婦撞死八隻牛之後幾個月,秋天菲律賓風災,立冬泰國大示威,東海風雲……等等都沖正東南亞(辰巽巳)而來。(巳酉丑)巳丑已驗災難數,唯獨酉雞至今尚太平。睇番過往紀錄、今年殺雞捉雞次數明顯少咗。既然會局下衰就要齊齊衰,有理由你隻吉品平安大吉嘅!所以整單兌金怪雞事作楔子應數,其後陸續帶出咩嘢大鑊嘢就不得而知矣!(巳酉丑)癸巳年,癸巳日,亥月沖雙巳、去一留其一。沖散酉金入丑墓,巳火乘機栓門戶。酉金既然投墓庫,凶多吉少仲使估……。

    來來去去問題仍然環繞馬蛇新舊年巳酉丑嘅酉金,馬年流年八字全盤木火旺而偏偏辛金瑟縮一角有如長空孤鐵……驚蟄月丁卯、丁火飈升傷金焚鐵架馬拉客機在太陽巨門俱化忌嘅月令,加上刑忌夾天相,在咁嘅「時空」玄機之下,殘骸搵得返、真相能大白……咁就真係奇矣。3月22日春分過後陽巨勃然而起季春月月亮亦退氣,到咗清明月天機化忌之際,馬航殘骸肯定唔使點操勞都會自然蒲頭。

    記得三星期前某天,我無情白事忽然打咗個冷顫、腦海裡浮起:「馬拉松、馬拉榚、馬拉盞、馬拉雞」。啊!係:馬拉雞喇!「午酉卯」午馬、酉雞、卯月……三刑逢沖沖咗馬拉隻飛雞。

    講完飛機講玄機,今年廉貞化祿,太陽化忌,意味住國內倡廉反腐運動將進一步升溫。查實東方紅太陽升,大前題本來係一個造勢,凝聚中國甚至亞洲黃種人腦波磁場於東方太陽焦點,潛意識太陽不滅必須不停革命。但家陣國內清算石油系,刻意打遏變了質嘅太陽高層保護網。甲午年太陽化忌,石油系被清算大火更難燃得烈……無陽光無烈火的日子,東方斷估不復紅、太陽不復升。年內亞洲肯定一波三劫,猶其清明後五黃飛東南,東南亞將無處是樂土。

    話題一轉講番人仔,早輪有個中大附小靚女嚟幫襯,由於肚堣H仔個老竇即係佢老公唔生性,響上頭柄埋個二奶,自此之後靚女對於大陸一切,一刀切地深惡痛絕……免得過乜輪國產、不論食得唔食得都唔買唔用。批完命之後靚女遞上幾張金牛等找贖……話都冇咁橋嗰日我袋中係哂人仔而冇港幣,如是者唯有明益佢找番人仔。誰知靚女一望到老毛幅相立刻歇斯底里咁高叫:我唔要人仔!我定神一聽;暗叫不妙……事隔幾個星期,靚女打電話話我知佢不幸流產,人仔保唔住,一語成籤!

    後話:唔通最近人仔匯價跌多過升唔通係畀個婆娘咒衰嘅?