端陽佳節催文昌

文•吳鈞洋        

    年年難過年年過,講講下又到芒種月、亦係端陽君上座時節。湊咁啱得咁橋我公司附近有間屈臣氏執笠(當然唔會認執笠,只話搬遷而矣。)嗰日經過,見到花園街天文臺(柒蚊雞)響戍指指點點:「我同你講,這間舖一旱應該執笠!」我問道:「此話怎講?」答:「它名字叫(屈臣氏)你哋廣東話意思不是老屈個大臣至死!而哪個大臣不就是屈原嗎?」我聽後覺得似乎有道理,實際上卻是無理取鬧……但不禁好笑。 

    記憶中雖然差不多每年56月都有大事發生,但感覺上今年最立立亂。家陣仲未交6月芒種,而整個東南亞;國有國劍拔弩張,民有民刀光影…… 。有人話年內:甲午年係祝融司權「火燒青龍天馬行空,甲庚子午沖出兵戎」,怕係卦、年內飛星九紫入坎宮,莫非祝融共工、水火不容又再打餐死! 

    講到端午節係人都識,唯獨提到端陽就考起好多人。記得去年端午節我和老而不成班友去晚餐,當時個靚女部長走嚟問乜嘢叫「端陽」?佢咁一問自然中正老而不下懷,自然又講三級半笑話:「小姑娘,你知不知道甚叫端?」答:「正、直、不歪、不斜……普通話也可以說是奉茶,或把目標攻下……」眾人聽後解釋都撫掌稱讚,老而不當然讚口不絕添、但係啲衰嘢亦跟住出籠:「叻女,認真叻!咁再考下你啦,陽係乜冬冬?」答「嘻嘻!肥佬咸鬼濕……」,老而不可得戚矣:「將正、直、不歪、不斜……等等好嘅形容一齊配套入個陽字,咪端陽囉!」話音一落哄堂大笑,而靚女部長卻臉紅紅無言定開。 

    據《荊楚歲時記》記載,因仲夏登高,順陽在上,五月正是仲夏,它的第一個午日正是登高順陽天氣好的日子,故稱五月初五為端陽節 

    五月初五係前半年堶掖抯鰝漱@日,在《易經》卦堶情A代表著陽卦。所以端午這一天也是陽氣最旺的一天,許多地方民間俗例都選擇呢一日中午陽氣最盛嘅時候,用艾草、芙蓉和抹草……煮水,沖涼沐浴,以祛除身上的晦氣滯運,藉此強身旺運。至於五行陰盛陽衰、 健康欠佳的人群,也可以選擇在端午節這一天的早晨起來沐浴陽光,用五月五的正陽之氣來驅除身上的低迷運勢。除此之外,也可以,將瞓覺嘅枕頭、被舖攞去曬太陽,不僅可以驅除枕頭上嘅灰塵和細菌,仲可以淨化自己情緒,改善睡眠質素,增進健康運勢。 

    有啲地方仲過癮,直情將端陽節打造成「女兒節」由初一至初五,家中少女一律打扮成靚妹、仲有咁靚時整咁靚。作用係採陽補陰,以陰精採純陽。更加有啲女人響端午節正午時分在海灘遮遮掩掩晒「吉穴」,咪話佢哋戇居,查實好有改運效果。

     之不過喱日故老相傳不適宜辦喜事,事關端陽日過剛而搶盡陰氣,若然鸞鳳和鳴婚嫁日子,容易半世夫妻結尾。 

    今年甲午,甲木端正、午火炎,火由下低燒上去即如火燒旗杆,燒燒下變長炭… 冇得端矣!所以太陽化忌,陰精得勢陰盛陽衰。年內逢馬有劫,係陽都衰。 

    甲午年桃花文昌方位在中宮、西南、東北(坤、中、艮)端午節芒種月財星文昌分別「坤中艮」。可以擺桃花陣催谷。